- de les -

Overal zit muziek in!

Voor: onderbouw
Door: Méér Muziek in de klas

Uit allerlei voorwerpen om je heen kun je geluid krijgen. Voor deze les gaan de leerlingen thuis op zoek naar huis- tuin- en keukenvoorwerpen waar een bijzondere klank in zit. De les duurt zo’n 50 minuten.

Laat maar horen!Kunstwerk afb 2

Iedere leerling heeft een huis- tuin- of keukenvoorwerp mee naar school genomen waar een geluid mee gemaakt kan worden. Laat iedereen, eventueel in een kring, horen hoe zijn of haar ‘instrument’ klinkt. Stimuleer de leerlingen om uit hun voorwerp verschillende klanken te halen.

Overal zit muziek in…

Maar wat ís muziek dan eigenlijk precies? Zijn de geluiden die de leerlingen maken muziek, of moet er nog wat met die geluiden gebeuren? Laat de leerlingen uitleggen wat muziek is. Een definitie is: ‘Muziek is geluid dat op een bepaalde manier georganiseerd is.’

Geluid organiseren

Met organiseren wordt bedoeld dat je geluid op een bepaalde manier achter elkaar laat horen. Dat kan op veel manieren, bijvoorbeeld: hoog of laag, snel of langzaam, hard of zacht, en in een bepaald ritme. Probeer het maar eens met de meegebrachte instrumenten. De keuzes die je maakt, maken van de geluiden een muziekstuk. Het bedenken van een muziekstuk heet componeren. Kunstwerk afb 3

Componeren

Laat de leerlingen in groepjes zelf een muziekstukje maken. Laat ze rekening houden met de genoemde manieren (tempo, ritme, volume), en met elkaar. Ieder groepje mag zijn muziekstukje laten horen.

 

Deze les is een verkorte versie van de les die Meer Muziek in de klas heeft gemaakt. De hele les vind je via de download rechts.

 

- downloads -
deel deze pagina