- de les -

Muziekles

Voor: groep 1 t/m 8
Door: Hans van Eerden

Groep 1/2
Muziek maken met kosteloze materialen

Nodig: Kosteloos materiaal dat geluid kan maken zoals plastic waterflesjes (eventueel met grind of schelpjes erin), stokjes, kranten, lege chipszak, enzovoort; het liedje Muziekinstrumenten (fragment 1); de geluidencirkel (bijlage 1) groot geprint of geprojecteerd op het digibord; vuilniszak voor de ‘instrumenten’.groep 12

Inleiding Haal uit de vuilniszak het plasticflesje en maak er ritmisch geluid mee (door het flesje te schudden). Vertel de kinderen dat dit je instrument is en dat je er graag muziek mee wil maken. Nodig de kinderen uit om andere geluiden met het flesje te maken. Laat een aantal kinderen hun ideeën tonen. Vertel de leerlingen dat je een lied over ‘muziekinstrumenten van oude rommel’ hebt, zing het voor en laat de leerlingen meezingen.

Aan de slag Haal uit de vuilniszak alle materialen en laat de leerlingen even experimenteren met de geluiden die het materiaal kan maken. Toon de geluidcirkel, laat de leerlingen bedenken hoe het werkt. Geef alle leerlingen een ‘instrument’, wijs op de geluidencirkel een ‘instrument’ aan. Dat is het teken dat alleen de kinderen met dat instrument mogen spelen. Wijs je naar het midden, dan is het stil. Dirigeer de groep, en laat daarna een leerling dirigeren. Moeilijker maak je het door meer ‘instrumenten’ tegelijk aan te wijzen.

Vertel de leerlingen dat je een lied over ‘muziekinstrumenten van oude rommel’ hebt, zing het voor en laat de leerlingen meezingen.

 

Groep 3/4
Rijmliedje zingen en rijmwoorden verzinnengroep 34

Nodig: Het lied Rijmelaar in de gezongen versie (fragment 2) en de meezingversie (fragment 3).

Inleiding Begin een gesprek met de leerlingen en laat steeds woorden op elkaar rijmen. Als het de kinderen opvalt, vertel ze dan dat je een ‘rijmelaar’ bent. Alle woorden rijmen op elkaar.

Aan de slag Leer het lied Rijmelaar aan. Als het lied geleerd is verzinnen de kinderen in plaats van ‘dak’ of ‘peer’ zelf een woord in het lied, jij zingt daar een rijmwoord bij. Daarna worden de rollen omgedraaid en rijmen de kinderen zelf.

Begin een gesprek met de leerlingen en laat steeds woorden op elkaar rijmen.

 

Groep 5/6
In canon zingen én bewegen

Nodig: De tekst van het lied Ik speel op mijn gitaar (bijlage 2); de meezingversie (fragment 4)

Inleiding Deel de kinderen in vier groepen en introduceer het lied.groep 56

Aan de slag Leer de kinderen het lied aan. Als dat goed lukt wordt er per zin een bijpassende beweging bedacht. Het lied heeft vier zinnen, dus vier verschillend, liefst contrasterende, bewegingen. Zing het lied klassikaal met de bewegingen erbij. Vervolgens kan het lied als canon worden gezongen met de bewegingen, ook in canon, erbij.

Leer de kinderen het lied aan. Als dat goed lukt wordt er per zin een bijpassende beweging bedacht.

 

 

Groep 7/8
Do Re Mi zingen en spelen

Nodig: Videofragment (fragment 5); meezing/speel-versie (fragment 6); boomwhacker-bladmuziek voor iedere leerling (bijlage 3); set boomwhackers.

Inleiding Laat het videofragment zien en geef de kinderen daarbij de volgende twee luistervragen. 1. hoe vaak wordt het lied gezongen? 2. welke stukken worden solo gezongen en welke stukken door meerdere stemmen? Bespreek de antwoorden. Deel de bladmuziek uit (let op maat 1 t/m 16 worden herhaald). Laat de muziek nogmaals horen, de kinderen onderstrepen de woorden die solo worden gezongen.

Aan de slag Gebruik de meezing/speel versie (toonhoogte is aangepast aan de boomwhackers) en laat de leerlingen het lied meezingen. Bij iedere toon van de boomwhackers (onderste partij) kgroep 78lappen de leerlingen in hun handen. Wanneer dat lukt worden de boomwhackers uitgedeeld en wordt het lied (met meezing/speel versie) gezongen en gespeeld. De kleuren van de boomwhackers komen overeen met de kleur van de noten op de bladmuziek. Houd er rekening mee dat er een lage en een hoge c is (beide zijn rood).

Bij iedere toon van de boomwhackers klappen de leerlingen in hun handen.

 

 

 

 

 

Illustraties: Yvonne Roos

- downloads -
deel deze pagina