- de les -

Maak je eigen snowboard

Voor: bovenbouw
Door: Tekst: Rixt Hilverda Illustratie: Klaartje Berkelmans

Overal staan letters: op de poster op de muur, de voorkant van een lesboek of de trui van de juf. Bekijk met de klas de letters om jullie heen. Zijn ze vet of dun? Groot of klein? Staan ze los van elkaar of tegen elkaar aan of over elkaar heen? Hebben ze een schreefje aan de pootjes of niet? Zijn ze misschien afgesneden? Doordat ze er allemaal anders uitzien hebben ze ook een ander karakter. Probeer met elkaar het karakter van de letters te benoemen: stoer, schattig, deftig of grappig…

Bedenk

Geef elk kind een brede strook karton. Hieruit knippen of snijden zij een snowboardvorm. Met potlood maken de leerlingen vervolgens op een apart A4 papier een letterontwerp voor op hun eigen snowboard. Dat kan een naam zijn, maar ook een woord zoals ‘speed’ of ‘snow’. Stimuleer hen om te kiezen voor een letter die past bij het woord of bij hun karakter. Vergeet ook vooral niet om bij elkaar te kijken om inspiratie op te doen.

Doe

Is het ontwerp af? Dan zetten de leerlingen het met houtskool in het groot op het kartonnen snowboard. Tijd om te schilderen. Elke leerling krijgt een palet, een potje water, een kwast en acrylverf in de kleuren rood, geel, blauw en wit. Laat leerlingen hun woord of naam schilderen in de kleuren die bij hen passen. Stimuleer hen om de verf lekker te mengen. Tip van de kunstenaar: maak je kwast steeds even met een tissue droog. Schilder niet te nat!

Maak af

In de volgende les, als het snowboard droog is, laat je de leerlingen eerst op een apart A4-papiertje een kleurverloop  schilderen: van paars naar geel, van blauw naar oranje of van groen naar rood. De truc is: je begint met de ene kleur en voegt in vijf stapjes steeds een beetje meer van de andere kleur toe tot je alleen nog maar de andere kleur over hebt. Hebben ze het onder de knie? Dan kunnen ze de achterkant van hun snowboard van een mooi kleurverloop voorzien.

- downloads -
deel deze pagina