- de les -

Leren rappen

Voor: bovenbouw
Door: Méér Muziek in de klas

Wat is rap?

Rappen is spreken in een bepaald ritme. De teksten rijmen en worden begeleid door een beat. Rapmuziek is eigenlijk al heel oud. Heel vroeger waren er in Afrika al rondreizende vertellers die hun verhalen op een ritmische manier vertelden. Door de slavernij is die manier van ‘zingen’ vanuit Afrika meegereisd naar Amerika. Daar is het vermengd met blues, soul, pop en jazz. Kunstwerk afb 1Uiteindelijk is het de rapmuziek geworden die wij nu kennen. Vroeger werd bijna altijd in het Engels gerapt, ook in Nederland. De eerste Nederlandse rappers met een nummer 1 hit, zo’n 30 jaar geleden, waren MC Miker G en DJ Sven met de Holiday Rap. Later begon de Osdorp Posse met Def P. in het Nederlands te rappen. Sindsdien zijn er steeds meer Nederlandse rappers bijgekomen. De verschillende rap-fragmenten vind je via de uitgebreide lesbrief die je kunt download.

Rappen voor beginners

Het verschil met zingen is vooral dat rap geen melodie heeft. Als je een ‘gewoon’ liedje ritmisch uitspreekt, ben je dus al aan het rappen! Kies met de klas een bekend (kinder-)liedje en probeer dit klassikaal te rappen.

Zelf een raptekst maken

Een belangrijk onderdeel van rappen is rijmen. In het filmpje ‘De slechtste rapper van de straat’ hoor je hoe het niet moet. Dat kunnen de leerlingen natuurlijk beter! Ze gaan hun eigen rap maken. Eerst leren ze het refrein, met behulp van de les- video met meester Willem:

Ik ben een rappe rapper
En geen nageaapte nepper
Want ik rap rap
Op de boem-klap
Wie zo rap als ik rapt
Wordt door niemand weggezapt
Geen grap, niet slap
Geen nep-rap

Daarna schrijven ze de coupletten: ze maken vier zinnen die lekker lopen op de muziek en denken ook aan het rijm. Tot slot presenteert iedereen zijn eigen rap, natuurlijk mét echte rap-moves.

Deze les is een verkorte versie van de les die Meer Muziek in de klas heeft gemaakt. De hele les vind je via de download rechts.

 

- downloads -
deel deze pagina