- de les -

Kunst op pootjes

Voor: onderbouw
Door: Krista en Hilde Peters

Ze zoemen, ze kriebelen, ze prikken… Insecten zijn dieren met een imagoprobleem. Maar zonder insecten zou onze wereld ten onder gaan. Dan zouden wij geen groente en fruit op ons bordje hebben.

Heb jij ze ook verzameld bij de boodschappen? Al die intrigerende insectenplaatjes en tattoos? Bekijk samen met de klas de plaatjes. Dat kan ook online bij Natuurwijzer. Wat een prachtige kleuren! En wat een bijzondere ogen, pootjes, vleugels, schilden en haartjes!

Kies!

Welk insect zou jij willen maken? Een vlinder met grote vleugels? Of liever een tor met een glanzend schildje? Of een insect met een lange tong of harige poten? Kies je dier. En verzamel materiaal: LED fietslampjes, dunne  plastic verpakkingen in allerlei kleuren, dun en buigzaam ijzerdraad, pijpenragers of chenilledraad, grote kralen, springveertjes, pailletten, tangetjes, lijm, scharen en een nietmachine.

Maak!

Voor het lijfje omwikkel je de LED lampjes met ijzerdraad of pijpenragers. De uiteinden steken aan twee kanten  uit en vormen de pootjes. Met een grote kraal maak je de kop. Je kunt de kralen ook gebruiken voor het lijfje. Dan rijg je ze aan een pijpenrager en bevestig je ze met lijm aan het lampje. Voor vleugels en schilden gebruik  je plastic verpakkingen. Combineer doorzichtig met gekleurd materiaal en bevestig dit met een nietmachine aan elkaar. Rijg er een ijzerdraadje doorheen en bevestig ze aan het lijfje. Met pailletten lijm je er glimmertjes op.

Vlieg!

Bevestig op de rug van elk insect een springveer en bind daar een touwtje aan. Nu kun je alle insecten aan het  plafond hangen. Doe dat dicht bij het open raam, zodat de diertjes in de wind bewegen! Op donkere dagen zet je de LED lampjes aan en veranderen de kunstinsecten in een wolk vuurvliegjes!

 

Illustraties: Hilde Peters

- downloads -
deel deze pagina