- de les -

Insectenlokker

Voor: bovenbouw
Door: Krista en Hilde Peters

Voorafgaand aan deze les bestel je per groepje (maximaal 4 leerlingen) een pakketje met een zonnecelletje en  een propeller. Dit kan bij Solartoys voor € 5,95. Zorg daarnaast voor afvalmaterialen. Denk aan houten bollen en blokjes, plastic buisjes, gekleurde verpakkingen. Zorg ook voor schroefjes, spijkertjes en ijzerdraad.

Bedenk!

Bekijk in de klas afbeeldingen van vogels en insecten. Bespreek vooral hoe het kan dat deze beestjes vliegen.  Welke onderdelen zijn belangrijk en hoe zien die eruit? Wat is de invloed van het gewicht van hun lijfje? Hoe blijven ze in de lucht in balans? En hoe kunnen ze landen? Laat elk kind vervolgens een eigen vliegbeestje ontwerpen waarin alle onderdelen zitten die nodig zijn om te kunnen vliegen.

Bouw!

Elk groepje bevestigt de kabels van de motor aan de zonnecel en testen of de draaischijf werkt. Daarna bouwt elk kind zijn eigen vliegbeestje. Het is belangrijk dat het insect in balans is met de zonnecel. Daarom maak je het lijfje van een blokje hout. De vleugels maak je van lichter materiaal zoals plastic buisjes of gekleurde verpakkingen. Vergeet ook niet de kop met schroefjes of spijkertjes te voorzien van oogjes. Met ijzerdraad maak je de pootjes waarop hij kan landen.

Vlieg!

Elk kind van het groepje maakt zijn insect met een ijzerdraadje vast in de groef van de draaischijf. Als de  zonnecel licht genoeg krijgt gaat de draaischijf draaien en bewegen de insecten.

 

 

Illustraties: Hilde Peters

- downloads -
deel deze pagina