- de les -

In welke wereld wil jij wonen?

Voor: De hele school
Door: Carla Huisman

Filosoferen over de wereld van morgen? Als juf of meester heb je het antwoord niet paraat. Met elkaar onderzoek je. Het is vragen en doorvragen en soms ontdekkingen doen.

1. Een gedicht: onze wereldLesidee 3 x toekomst

Elke leerling maakt een lijst met dingen die hij graag in zijn wereld wil. Vraag hen één ding uit te kiezen en daarmee een zin te maken. Laat een zin toevoegen die iets meer vertelt. Zo schrijft elke leerling een couplet  van twee regels. Bepaal met de klas de volgorde van alle coupletten. Schaaf of schrap waar nodig. De titel is:  ‘Onze wereld’. Maak van het gedicht een affiche en hang dit op.

 

2. Een manifest: wij zorgen

We willen allemaal leven in een wereld zonder troep, waarin je mag zijn wie je bent. Maar hoe zorg je daar zelf  voor? In tweetallen maken leerlingen een lijst met wensen. Zij kiezen er een uit en bedenken hoe ze daar zelf mee aan de slag kunnen. Vervolgens schrijven ze een manifest: Wij, van groep … van de … school zorgen ervoor dat …. Dat doen wij door…. Maak van de ondertekening een bijzonder moment. Hang de manifesten goed zichtbaar op.

 

3. Een wordcloud over (wind)energie

Windenergie is energie van de toekomst. Maar wat is windenergie eigenlijk? Kun je wind horen, voelen, ruiken,  zien? Kan iets wat je niet ziet wel bestaan? Kun je energie zien, horen, voelen? Welke soorten energie ken jij? Wat kun je met energie? Betekent energie voor iedereen hetzelfde? Zet de belangrijkste woorden uit het gesprek in een woordwolk. Op www.woordwolk.nl kies je vorm, kleur en lettertype uit om jullie gesprek over energie in een plaatje te vangen!

- downloads -
deel deze pagina