- de les -

Handwerkles

Voor: groep 1 t/m 8
Door: Greet van Duijn

Handwerkles? Een merklap borduren hoorde erbij. Borduurwerk was nuttig, maar het mocht ook mooi zijn. Net als deze ‘werkjes’ van textielkunstenaar Greet van Duijn. 

Groep 1/2
Kleedjes van kantknstwrk gr12 def

Techniek rijgsteken borduren

Materiaal Dik kopieerpapier, kanten kleedjes, kleurpotloden, prikpennen en prikvilt, borduurnaalden met een groot oog, scharen, dik garen in allerlei kleuren

Aanpak  Kijk met de klas naar afbeeldingen van kanten kleedjes, vraag of de kinderen kanten kleedjes hebben en die mee willen nemen, en denk ook aan de kanten taartkleedjes van papier. Print een afbeelding van een kleedje (een mandala kan ook) op een stevig stuk papier als borduurkaart.

De kinderen kleuren de borduurkaart met potlood of waterverf zodat dat de zwarte lijntjes zichtbaar blijven. Met de prikpen prikken ze gaatjes in een deel van het kleedje.

De kinderen kiezen een kleur garen, knippen een stuk van ongeveer 50cm af en proberen zelf de draad door het oog van de naald te halen. Daarna borduren ze lijnen of vlakken met behulp van de voorgeprikte gaatjes.

Tip: een klein knoopje bij het oog houdt de draad in de naald

 

Groep 3/4
Een kaart voor een vriendenboek

Techniek kruissteken bordurenknstwrk gr34 gr

Materiaal Ruitjespapier, potloden, gaatjeskarton, naalden, garen, scharen, papier

Aanpak Een zelfgemaakte kaart is een mooi aandenken. Laat de kinderen bedenken waarvoor ze een kaart willen maken (de verjaardag van oma? het vriendenboek van een klasgenoot?) en een wensje opschrijven. Op het ruitjespapier tekenen de kinderen een klein motief (ongeveer 20 hokjes). Op internet zijn ook voorbeelden te vinden. Elk hokje wordt een kruisje op het gaatjeskarton. Oefen eventueel eerst een paar kruisjes voor het echte werk begint. Gevorderde borduurders kunnen een groter motief maken of meer kleuren gebruiken.

Tot slot schrijven of borduren de kinderen het wensje op de kaart, en versieren de rand met (gekleurd) papier.

Tip: wordt het een kaart om te versturen? Plak de borduurkaart dan op stevig papier.

 

Groep 5/6
Een huis borduren

Techniek fantasiesteken borduren

Materiaal Plankjes van 5 x 10 cm, potlood, boormachine, decoupeerzaag, naalden, garenknstwrk gr56 gr

Aanpak Vertel iets over de geschiedenis van het borduren: meisjes leerden dat vroeger om kleding en linnengoed te versieren. Sommige kunstenaars borduren ook, maar niet alleen op textiel. Kunstenaar Berend Strik borduurt op foto’s, Loekie Smeets borduurt op wandtegels, en Brett Bara versiert uitgeblazen eieren met borduursteken!

Zaag twee hoeken van elk plankje, zodat je de vorm van een huisje krijgt. De kinderen tekenen ramen en een deur op de huisjes. Met een dun boortje maak je gaatjes op de getekende lijnen. De kinderen borduren lijnen of vlakken op hun huisje. Draai eventueel een oogje in de punt van het dak om het huisje op te hangen.

Tip: zoek op de website www.stylink.nl het blogbericht over ‘het nieuwe borduren’: je vindt er de meest geweldige borduurkunstwerken.

 

Groep 7/8
Een telefoonhoes

Techniek vilten vormen, knopen en kralen versierend vastzetten.

Materiaal Vilt, kralen, knopen, garen, naalden en scharenknstwrk gr78 def

Aanpak  Versieringen op tassen en hoezen, wat wil je daarmee zeggen? Zet je je naam erop, of de naam van je idool, of een lief bloemetje? Met vilt kan alles. Het werkt makkelijk, rafelt niet en is er in allerlei kleuren.

De kinderen maken een ontwerp voor een versiering van een telefoonhoes. Uit vilt knippen ze vormen, en ze kiezen knopen en kralen uit. Ze knippen een strook vilt dat 2 cm breder en twee keer zo lang is als de telefoon. Op de strook naaien ze de viltfiguurtjes en andere versiering. Als de versiering klaar is, vouwen ze de strook dubbel en naaien hem aan de zijkanten dicht.

Tip: met een stukje elastiek en een knoopje maak je een simpele sluiting

Tip: ook leuk als (moederdag-) cadeau

- downloads -
deel deze pagina