- de les -

Goedkoop kunst maken

Voor: groep 1 t/m 8
Door: Rob Komen

Ook met goedkope materialen en oude spullen uit de berging, kan je prachtige kunstwerkjes maken. Rob Komen, kunstenaar en docent beeldend onderwijs aan de iPabo Alkmaar, laat in vier lessen zien hoe.

Groep 1/2
Van aardappel tot bosknstwrk gr 12

Met stempels kan je structuren en patronen geven aan een tekening. In deze opdracht geven de kinderen takken en bladeren aan een boom, met stempels die (bijna) niets kosten. 

Voorbereiding: knip voor elk kind uit een donker vel papier een silhouet van een boom. Maak verschillende vormen aardappelstempels die te maken hebben met bomen en bos: grote en kleine blaadjes, takjes, beestjes etc. een stempelkussen maak je van een schoteltje, drie laagjes toiletpapier en wat ecoline.

Aan de slag: bespreek met kinderen hoe bomen er uit zien: ze hebben grote en kleine takken, grote en kleine blaadjes. net als de stempels. de kinderen stempelen nu op een vel papier een patroon van verschillende aardappelstempels. je kan kiezen om vooraf een patroon te maken, als voorbeeld, of de kinderen zelf reeksen en patronen te laten maken. leg het uitgeknipte silhouet over de stempeltekening en de boom krijgt zijn patroon.

Tip: Je kan ook uit de binnenband van een autoband figuurtjes knippen en die opplakken op een blokje hout. Zo heb je stempels die je steeds opnieuw kan gebruiken

 

Groep 3/4
Mist in het bosknstwrk gr 34

Met houtskool en kneedgum maak je eenvoudig een bos in de mist met dieptewerking. Houtskool en kneedgum zijn goedkope materialen en je doet er heel lang mee.

Voorbereiding: leg voor ieder kind papier, houtskool en kneedgum klaar. Zoek beeldmateriaal van kale bomen in de mist.

Aan de slag: bespreek de foto’s: stammen en takken worden dunner naarmate de boom vertakt. bomen in de verte lijken kleiner dan dichtbij. bespreek perspectief en overlapping. Laat de kinderen een eerste rij bomen tekenen. Deze staan in de verte, dus ze zijn niet al te groot en de wortels van de bomen staan hoger dan de onderrand van het papier. Daarna wrijven ze met hun hand over de tekening zodat de bomen wazig worden. Daaroverheen tekenen de kinderen een nieuwe rij bomen, nu iets groter dan de vorige en iets meer naar beneden geplaatst. Opnieuw worden de bomen uitgewreven, maar dit keer iets minder hard. Tenslotte tekenen de kinderen met houtskool de laatste rij bomen, helemaal vooraan, nu dik en stevig. Deze laag wordt niet uitgewreven. Met het kneedgum kunnen de kinderen tot slot hier en daar wat lichte plekken op de bosgrond gummen. Of een wazig zonnetje tussen de takken maken.

Tip: Let op de juiste manier van het vasthouden van een krijtje: niet zoals je een pen vasthoudt, maar zoals je een zwaard zou vasthouden. Zo breken de krijtjes minder snel en gaan ze langer mee.

 

Groep 5/6
Van plat tot 3Dknstwrk gr 56

Twee tekeningen worden samen een driedimensionaal werk waarin je een bos ziet veranderen door de seizoenen. Alle materialen vind je in je voorraadkast.

Voorbereiding: leg voor ieder kind twee vellen papier klaar, een schaar, liniaal en lijm. kies een materiaal waarmee de tekening wordt gemaakt: potlood, stift, verf.

Werkwijze: Geef ieder kind twee vellen papier. Hierop worden stroken van 2 cm breed getekend. Het ene vel wordt als een harmonica gevouwen en terzijde gelegd voor later. Het andere vel wordt doormidden geknipt, in dezelfde richting als de stroken. De kinderen maken op elk deel een tekening van bomen. Zorg voor een kleur- en vormtegenstelling. Je kan ze vragen een tekening te maken van bomen in de winter, met winterse kleuren, en bomen in de herfst, in herfsttinten. Maar je kan ook kiezen voor een tekening van bomen en een heel andere tekening. Hierdoor valt het 3d-verschil straks beter op. Knip beide tekeningen in stroken van 2 cm en plak ze in volgorde om en om op het eerder gevouwen harmonicablad. Hang de tekeningen op in de gang, zodat het effect van kleur/vormverandering opvalt tijdens het voorbijlopen.

Tip: Zo’n harmonica-object kun je ook maken met (geprinte) foto’s die je in stroken knipt. Let op contrast in kleur of vorm.

 

Groep 7/8
Van laag naar hoogknstwrk gr 78

Voorbereiding: Zoek goedkope materialen zoals karton, touw en takken. kijk in de berging of er resten karton liggen, die toch niet meer gebruikt worden. ook de ribkarton dozen waarin je schoolbestellingen of de schoolmelk gebracht worden zijn heel goed bruikbaar. Zoek foto’s van boomhutten en huizen op palen.

Werkwijze: laat foto’s zien van boomhutten of huizen op palen. Vertel de bedoeling van de les. Verzamel met je leerlingen in het bos of park takken als basis voor hun boomhut. Zet de tak vast op een plankje of in een heuveltje klei. laat de kinderen beginnen met een stevige vloer. daarna volgen de wanden en het dak. een hut met een tafeltje, stoelen en een bed met nachtkastje is natuurlijk een aardige inrichting. Hoe kom je binnen? Via een normale ladder, een wiebelige touwladder of zijn er andere manieren te bedenken? Als de werkstukken klaar zijn, wordt er uiteraard een grote tentoonstelling van gemaakt op een tafel met een laag zand als bosgrond.

Tip: Kijk voor meer ideeën op www.robkomen.nl

- downloads -
deel deze pagina