- de les -

Duurzame lessen

Voor: groep 1 t/m 8
Door: Marijke van Wijk

Wat kun je maken van gejutte materialen? Marijke van Wijk is kunstenaar en kunstdocent bij Triade in Den Helder. Zij bedacht deze vier kunstwerken die óók prima passen in een duurzaamheidsproject.

Groep 1/2
Torens van gejut karton

Materiaal: doosjes, dozen, rolletjes, kartonnen buizen en vele kleuren verfduurzaam gr12

Voorbereiding: De kinderen gaan thuis en op school op zoek naar lege kartonnen dozen en doosjes, rollen en andere verpakkingsmaterialen. Bekijk, sorteer, tel en bespreek de dozen samen: hoeveel zijn het er, welke vormen zie je, en zijn ze groot, klein, zwaar of licht?

Uitvoering: De kinderen beschilderen de dozen in allerlei kleuren en maken torens van de geschilderde dozen. Hoe moet je ze stapelen om een zo hoog mogelijke toren te maken?

Tip: Plak losse dekseltjes met plakband dicht, zodat niet halverwege de hoogste-toren-van-de-dag door het gewicht van de bovenste dozen instort.

 

Groep 3/4
Jutten en weven

Materiaal: allerlei restjes wol, stukken visnet of vitrage, repen gekleurde stof, kleine voorwerpen en speelgoedjesduurzaam gr34

Voorbereiding: De kinderen gaan thuis op zoek naar resten textiel, wol en kleine voorwerpen zoals essendoppen, broodzaksluitingen en andere plastic rommeltjes. Zoek zelf bij de Kringloop stukken grofmazige vitrage, of vraag op de haven of bij een juttersmuseum om oude visnetten.

Uitvoering: Hang een stuk visnet of vitrage tegen een wand. Laat de kinderen er repen gekleurd kosteloos materiaal, textiel en dikke woldraden doorheen weven, en kleine voorwerpen in bevestigen. Bedenk eventueel samen een thema of patroon dat de kinderen verwerken in het wandkleed.

Tip: Van plastic boodschappentassen kun je repen knip- pen waarmee je prima kunt weven.

Tip: Zijn er kids die kunnen breien of haken? Ook dat kan met plastic repen of wolresten.

 

Groep 5/6
Windfles

Materiaal: lege water- of frisdrank flessen, stanleymes en schaar, watervaste stift, stuk stevig ijzerdraad, boormachine met klein boortje en een bamboe stokduurzaam gr56

Voorbereiding: De kinderen nemen elk een lege plastic fles mee naar school. Met watervaste stift tekenen ze ca. 8 geometrische of fantasiefiguren op de fles die als ‘deurtje’ opengeknipt worden.

Uitvoering: De leerkracht prikt met het stanleymes bij het begin van elk ‘deurtje’ een gat. De kinderen knippen vanuit dat gat het deurtje los en vouwen het naar buiten. De leerkracht boort onderin de fles een gaatje. De leerlingen steken het ijzerdraad erin, helemaal tot aan de dop. Het andere eind van het ijzerdraad steken ze in de bamboestok.

Tip: Zaag de bamboestok zo af dat de afstand tussen de knoop (verdikking in de bamboestok) en het open einde zo lang mogelijk is; dan blijft het ijzerdraad beter zitten.

Tip: Zet de windflessen naast de ingezaaide plantjes in de tuin, en niet één vogel komt de zaadjes stelen!

 

Groep 7/8
Kosteloos op de catwalkduurzaam gr78

Materiaal: plastic tasjes en zakken, kippengaas, restjes stof, karton, isolatiemateriaal, gekleurd papier, eece, verf en bevestigingsmaterialen zoals tape, plakband, naald-en-draad, lijm en tie-rips.

Voorbereiding: De kinderen gaan mode maken. Ze verzamelen materialen en maken een ontwerpschets op papier. Kies eventueel een gezamenlijk (musical-)thema en werk in tweetallen.

Uitvoering: De kinderen kiezen of ver- zamelen materialen die passen bij hun ontwerp. Ze helpen elkaar met passen en knippen. Met de bevestigingsmaterialen worden de kostuum onderdelen vast gezet of aan elkaar genaaid. Als alle kostuums klaar zijn is het tijd voor een voorstelling of modeshow!

Tip: Van ballonnen met papier-maché kun je maskers en hoofddeksels bij de kostuums maken.

- downloads -
deel deze pagina