- de les -

Creatief schrijven

Voor: groep 1 t/m 8
Door: Mariet Lems

Bij creatief schrijven zijn eigen ervaringen de beste bron. Herinneringen zijn slapende beelden die je eerst wakker moet maken voordat je op je eigen woorden komt. Mariet Lems laat zien dat creatief schrijven in vier stappen gaat: Kom binnen, Kijk rond, Schrijf op en Laat zien.

Groep 1/2
Kleren in kleuren2032 knstwerk gr12

Stap 1: Kom maar binnen
Laat kleurenliedjes horen, je vindt ze op www.digibordonderbouw.nl. Vraag de kinderen om dingen in de klas te benoemen in die kleur. Zo kom je al snel bij de kleren die de kinderen aan hebben.

Stap 2: Kijk maar rond
Praat over lievelingskleren. Wat zijn dat? Welke kleur hebben ze? Wanneer draag je ze? En hoe zit het met schoenen en sieraden? Neem de tijd voor deze verbeeldingsfase en zorg ervoor dat ook de langzame denkers ruimte krijgen voor hun bijdrage.

Stap 3: Schrijf maar op
Kleuters schrijven niet zelf, maar tekenen hun lievelingskleren en -kleuren op een tekenvel. De leerkracht gaat de klas rond en vraagt de leerling om iets te vertellen. Schrijf dat bij de tekening.

Stap 4: Laat maar zien
Bespreek de tekeningen in de kring. Lees hardop voor wat de kinderen bij hun tekening hebben verteld. En hang de tekeningen op zodat ouders ze ook kunnen bewonderen.

Tip: Je kunt dit creatieve proces doorlopen met elk thema: een schoolproject, een thema uit de methode, het jaargetijde of een actuele gebeurtenis.

 

Groep 3/4
Top tot teen2032 knstwerk gr34

Stap 1: Kom maar binnen
Verzamel dingen die met kleding te maken hebben: stof, spelden, naald, garen, rits, knopen, enzovoort. Laat de leerlingen die dingen benoemen en hun eigen ervaring bij vertellen.

Stap 2: Kijk maar rond
Kijk naar de kleding die de kinderen dragen. Benoem gehelen en onderdelen: kraag, zoom, capuchon, mouw, broekspijp. Ieder kind kiest een kledingstuk of een onderdeel als uitgangs- punt voor een Elf.

Stap 3: Schrijf maar op
Zoek op www.saamuitgeverij.nl de werkbladen bij Weten waar de woorden zijn. Volg de instructie voor het schrijven van een Elf.

Stap 4: Laat maar zien
Laat een aantal gedichtjes voorlezen en be- spreek ze.

Tip: Orden de gedichten ‘van top tot teen’, dus van hoofddoek tot sok. Teken de omtrek van een kind op een groot vel papier en bevestig de gedichten op de goede plek op het lichaam.

 

Groep 5/6
Scheuren en schrijven2032 knstwerk gr56

Stap 1: Kom maar binnen
Kom op school met iets uitbundigs, geks, of kleurigs aan. Overdrijven mag. Loop als een mo- del door de klas. Lok reacties uit. Wat is er leuk aan, wat niet? Wil je liever hetzelfde als anderen aan of juist niet? Waarom?

Stap 2: Kijk maar rond
Bespreek met de klas: wat voor kleding zou je het liefst ontwerpen? Voor welke gelegenheid? Feest, sport, slapen, vakantie, school, anders? Ieder kiest en schrijft steekwoorden op, kleur, stof, model. Het kan niet gek genoeg zijn.

Stap 3: Schrijf maar op
Niet eerst tekenen, maar direct vormen scheuren uit tijdschriften. Eerst op groot vel leggen, dan pas plakken. Daarna schrijven de kinderen een modetekst waarin ze hun kledingontwerp aanbevelen.

Stap 4: Laat maar zien
Maak een expositie van alle creaties en teksten.

Tip: ‘Rondkijken’ kan op verschillende manieren: laat de leerlingen samen of zelfstandig lijstjes of woordvelden maken, of zintuiglijke associatievragen beantwoorden.

 

Groep 7/8
Sparen en shoppen2032 knstwerk gr78

Stap 1: Kom maar binnen
Vertel de klas een eigen ervaring over kleding kopen toen je jong was. Je eerste aankoop, een miskoop, lang sparen voor de ‘juiste’ merkkleding, of met je moeder mee moeten – maak er in elk geval een mooi verhaal van.

Stap 2: Kijk maar rond
Ontlok reacties van kinderen. Hoe kiezen zij hun kleding? Doen ze met de mode mee of niet? Krijgen ze kleed- geld? Wie koopt hun kleding, en waar?

Stap 3: Schrijf maar op
Laat de kinderen een kort verhaal schrijven over kleding kopen, van een half tot één A4tje lang. Laat de kin- deren eventueel een schrijfstijl kiezen: grappig, spannend, zielig, romantisch, enzovoort.

Stap 4: Laat maar zien
Laat een aantal verhalen voorlezen en praat erover: herkennen de leerlingen elkaars verhaal?

Tip: Vaak gaat een schrijfopdracht over een gegeven thema en is de verleiding groot om de eerste twee stappen over te slaan. Doe dat niet: het samen associëren levert de beste inspiratie op!

 

Illustraties: Marlies Toonen

- downloads -
deel deze pagina