- de les -

Actieve leeslessen

Voor: groep 1 t/m 8
Door: Karen Bertrams

Lezen een passieve bezigheid? Kom in actie met deze boeken!

knstwrk gr12
Groep 1/2
Superheldjes
Loes Riphagen

Superheldjes kom je overal tegen en ze helpen je bij problemen. Dat doen ze door kleine ongelukjes te veroorzaken (je trapt in een drol of komt te laat op school) om iets veel ergers te voorkomen! Dat kan je allemaal zien in dit grappige en originele prentenboek.

Stap 1: introduceer het boek door stukjes voor te lezen en de kinderen het boek allemaal te laten bekijken. Superheldjes moeten super sportief zijn, ze kunnen zwemmen, vliegen, ze zijn heel lenig, zelfs met hun neus. Teken samen met de kinderen die dat leuk vinden verschillende superheldjes uit het boek op het bord.

Stap 2: de kinderen willen van zichzelf, al is het maar voor even, vast wel een supersportheldje maken! In welke sport willen ze echt heel goed zijn? Welke eigenschappen hebben ze daarvoor nodig?  kennen ze helden uit de sportwereld?

Stap 3: Ze tekenen zichzelf met alle extra’s die horen bij het supersportheldendom. Presenteer de werkstukken in de eregalerij der supersporthelden!

Tip: Nodig een echte sportheld uit in de klas, bijvoorbeeld een aanstormend talent van een lokale sportclub.

 

 

knstwrk gr34
Groep 3/4
Eloise
Kay Thompson & Kate Hilary

Eloise is een stout meisje van zes jaar dat met haar kinderjuffrouw in het sjieke Plaza hotel  in New York woont. Ze heeft het de hele dag tamelijk druk met spelen, want er is overal zoveel te doen! Haar schildpad Skippertje eet rozijnen en draagt gympies. Dit is wat Eloise graag doet: dingen verzinnen.

Stap 1: introduceer Eloise door stukjes voor te lezen uit dit bijzondere boek uit 1955, het is hilarisch en de tekeningen zijn briljant.

Stap 2: Vandaag gaan de kinderen doen wat Eloise ook kan. Vanaf pagina 34 laat ze al haar kunsten zien. Geef de kinderen de tijd zelf een ‘kunst’ te verzinnen waar ze best trots op zijn.

Stap 3: iedereen vertoont zijn kunst aan het publiek. Maak foto’s van elk kind en presenteer deze in print of online.

Tip: Laat de kinderen een driftbui van Eloise naspelen, kijk op bladzijde 52-53!

 

knstwrk gr56
Groep 5/6
Stoere jongens
Paul van Schaik & Danny B-ok

Natuurlijk is dit boek juist ook voor meisjes, want er staan dertien stoere dingen in die vaders samen met hun zonen kunnen doen. Dus oefen de jailbreak of de katapult, qua atletiek. Of check de IJscotruc van Hans Klok, onze beroemde illusionist.

Stap 1: neem de kinderen mee naar de wereld onder water, die van de duiksport. Wie heeft er wel eens gedoken en wat komt daar allemaal bij kijken? Lees het spannende duikavontuur over de amforadieven voor van ome Jan van Schaik, op p. 72-75.

Stap 2: tijd voor het echte werk: het is van het grootste belang dat de kinderen onderwatertekens leren. Je weet maar nooit waar je terecht komt. Geef ze in groepjes van twee 2 minuten om de bladzijde met onderwatertekens te bestuderen. Daarna overhoren ze elkaar.

Stap 3: Gewapend met snorkel en duikbril laten de kinderen voor de klas zien of ze de tekens machtig zijn en ze zich kunnen redden in de oceaan!

Tip: Nodig een echte duiker – bijvoorbeeld van de brandweer – uit om te laten vertellen over zijn werk.

 

 knstwrk gr78
Groep 7/8
Zo doe je dat cool
Frances Reade

In dit boek vind je alle onmisbare, overbodige en best wel handige dingen die je écht moet kunnen. Zoals een bunny-hop of wheelie maken, geweldig sterk lijken of jezelf bevrijden uit een dwangbuis. Je bent nu vast nieuwsgierig….

Stap 1: laat een paar kinderen het boek bekijken en er leuke dingen die ze gevonden hebben uit presenteren aan de groep.  Er staan ook dingen in die alleen voor oudere kinderen geschikt zijn, maar dat is juist extra spannend.

Stap 2: Welke begroetingen kennen ze allemaal? Hierin is de laatste jaren best veel veranderd. Laat ze de ‘energiebal’ op p. 46 zien. Laat iemand de illustraties groot op het bord tekenen. In groepjes van twee wordt geoefend.

Stap 3: nu laten de groepjes hun begroeting zien: merk hoeveel energie er vrij komt in de klas! Gebruik deze om lekker te gaan lezen…

Tip: Laat de kinderen ook andere leuke dingen over sport en spel uit het boekje doen.

- downloads -
deel deze pagina