- de les -

4 x leesplezier

Voor: de hele school
Door: Hanna van der Veen

In vier stappen naar een goede basis voor leesplezier.

 

Stap 1 – Een mooie bieb

Zorg voor een aantrekkelijke schoolbieb met actuele boeken. Dus niet de boeken die jij in je jeugd leuk vond, maar titels die gaan over de jeugd van nu. Presenteer ze aantrekkelijk, zoveel mogelijk frontaal. Bekijk hier hoe je dit aanpakt>

 

Stap 2 – Boeken zonder letters

Geef in je leeslessen ruimte voor verschillende vormen van lezen. Biedt naast leesboeken ook informatieboeken, luisterboeken, dyslexieboeken, prentenboeken, stripverhalen, graphic novels, etc. aan. Zo vergroot je ook het leesplezier en leesvaardigheid van kinderen die een boek vol tekst als een drempel ervaren.

 

Stap 3 – Boeken waar jij blij van wordt

Van welke boeken word jij zelf blij? Zijn dat historische romans, sciencefiction, misdaadboeken of waar gebeurde verhalen? Als je zelf enthousiast bent, kun je er ook aanstekelijk over vertellen aan de klas. Kom je er zelf niet uit? Vraag je leescoördinator eens naar een boekentip.

Stap 4 – Lekker creatief

Wees creatief met je leesverwerkingsopdrachten. Kies eens een andere vorm dan een boekverslag of een boekbespreking. Ook een collage of het naspelen van een scène uit het boek zijn super leerzame vormen voor je leerlingen. En kinderen die minder talig zijn geef je zo de kans om te laten zien dat ze het boek begrepen hebben.

 

 

- downloads -
deel deze pagina